ÖZEL EGE LİSESİ OKUL RADYOSU |
MESAJ GÖNDER

Afrika müziğinin kalbi Nairobi’deki bu küçük plak dükkanında atıyor

İyi kaydedilmiş bir müziği ayırt edebilen hemen herkesin birer ikişer toplamaya başladığı plaklar sadece dünyanın batısında değil, kültür ve mekan fark etmeksizin her coğrafyada insanları kendine çekmeyi başarıyor.

Kenya’nın başkenti Nairobi’de 1989’dan bu yana bu işi yapan James “Jimmy” Rugami, bu konuda tanışılması gereken belki de en ilginç insanlaran birisi.

Şu an 60’lı yaşlarını süren jimmy, müzikle pek alakası olmayan bir ailede doğmuş ve kendi ifadesiyle, ilk defa bir radyo gördüğünde liseye gidiyormuş. “Evimize ilk kaset çalar geldiğinde yıl 1979’du” diye de ekliyor. Uzun yıllar Kenya Dağı’nın eteklerindeki Meru kasabasında giysi ticareti ile uğraştıktan sonra, kardeşinin ona hediye ettiği bozuk bir pikap sayesinde hayatı değişen Jimmy, cihazı tamir ettikten sonra Nairobi’ye gidiyor ve neyi varsa plaklara yatırarak sektör değiştirmeye karar veriyor. Yıl 1986.

“İlk zamanlarda yerel dillerde plaklar topluyor ve istek üzerine Dj olarak partilere, diskolara ve hatta askeri birliklere gidiyordum” diyor. Fakat bir süre sonra hızlı gece hayatı, içki, kadınlar falan derken bir noktada yavaşlaması gerektiğine karar vermesi zor olmamış. 1989 yılında Nairobi’deki Kenyatta Pazarı’nda bir dükkan tutmuş ve müzik satmaya başlamış.

Yerel bir pazar olan Kenyatta Pazarı’nda et satıcıları, dikiş atölyeleri, kuaförler ve meyve tezgahları arasında çok mutlu olduğunu ve hayatın günlük ritmini yakaladığını söyleyen Jimmy’nin birbirine bitişik iki küçük dükkanı ağzına kadar plak, pikap ve çeşitli müzik aletleriyle dolu. Plak döneminin bittiği, kaset, CD ve internet dönemlerinin fırtına gibi estiği dönemlerde hemen her formatta müziği dükkanına koyan James “Jimmy” Rugami, yıllar boyunca değişen talebe göre bütün Doğu Afrika’yı adım adım dolaşıp en iyi müzikleri arşivlemeyi başarmış.

Bugün daha çok eski batı müzikleri içeren plaklar sattığını söyleyen Jimmy’nin, Afrika müziklerine meraklı birçok batılı müşterisi de var.

Alıntı: http://hafifmuzik.org/haber/afrika-muziginin-kalbi-nairobideki-bu-kucuk-plak-dukkaninda-atiyor/